Onderhoud: wanneer werd jouw website voor het laatst geüpdatet?

Alles over het updaten van je (WordPress) website:

  • Waarom?
  • Hoe vaak?
  • Welke risico’s?

Waarom is updaten nodig?

Voor vrijwel elk stukje software worden regelmatig updates uitgebracht. Enerzijds om nieuwe functies toe te voegen en compatibel te blijven met andere onderdelen.

Maar veel belangrijker nog: om de veiligheid te verbeteren. Door hoe meer mensen een bepaald systeem gebruikt wordt, hoe groter de aandacht hiervoor van hackers. Immers, als je een lek vindt, dan heb je direct toegang tot heel veel systemen.

Denk aan WordPress: momenteel wordt dit door ruim eenderde (!) van alle websites wereldwijd gebruikt. Als je hierop kunt inbreken, dan heb je dus direct toegang tot miljoenen websites.

Een no-brainer dus om je website up-to-date te houden.

Maar je website is niet alleen WordPress zelf. Je gebruikt meestal ook een thema (die regelt hoe de site er uit ziet) en wat plugins (modules) die extra functies toevoegen (bijv. een contactformulier). Ook dat zul je moeten updaten om veilig te blijven.

Hoe vaak moet je updaten?

Hoe langer je niet updatet, hoe groter het risico op een hack. Meestal duurt het wel enkele maanden voordat een lek ook echt uitgebuit wordt. Daarom raad ik meestal aan om de updates minimaal 2 à 3 keer per jaar te doen.

Ben je als bedrijf sterk afhankelijk van je website of worden klantgegevens opgeslagen in de site, dan doe je dit beter vaker. Gemiddeld updaten mijn klanten hun website elke 2 maanden, al zijn er ook die dit elke 2 à 3 weken doen.

En soms zijn er zulke grote lekken gevonden, dat je best zo snel mogelijk updatet, maar dat komt niet vaak voor.

Welke risico’s loop je als er geen updates meer komen?

Thema’s en plugins worden meestal niet door WordPress zelf gemaakt, maar door andere mensen of bedrijven. Voor de updates ben je dus afhankelijk van hen.

Wat doe je als de ondersteuning is gestopt en er dus geen updates meer uitkomen?

Ook zonder updates blijft je website gewoon werken, maar het risico op problemen wordt langzaam groter. Enerzijds door de hashtag#veiligheid. Anderzijds omdat de rest van de website wel updates krijgt en er dus conflicten kunnen ontstaan.

Je laat dit dus best niet te lang aanslepen en kijkt best uit naar iets anders. Meestal is er wel een andere plugin met vergelijkbare functionaliteit of kun je overstappen naar een ander thema dat er soortgelijk uit ziet.

Dus: wanneer werd jouw website voor het laatst geüpdatet?

Advies nodig over jouw website of online marketing?